Voltige voor mensen met een beperking
Bij voltige loopt het paard aan een lange longeer lijn op een cirkel. In het middenpunt van de cirkel staat de longeur die het paard de commando’s geeft. De voltigeurs doen om de beurt of gezamenlijk gymnastische oefeningen op de rug van het paard. Kinderen en volwassenen met een beperking kunnen bij een aantal FPG-maneges leren voltigeren, kijk hier waar je terecht kunt.
Recreatief voltigeren
Deze vorm van aangepast voltige is eigenlijk gelijk aan de reguliere voltige. Maar de oefeningen en de opzet van de les worden zo goed mogelijk aangepast aan het niveau van de voltigeurs met een beperking. De voltigeleider gaat niet uit van wat een voltigeur niet kan, maar van wat hij/zij wel kan. Het gaat erom samen plezier te hebben, te bewegen en met het paard bezig te zijn! Van voltigeren leren de voltigeurs héél goed zitten en hun evenwicht vinden op een paard.
Wedstrijd voltigeren
Er zijn geen speciale wedstrijden voor voltige voor mensen met een beperking. Indien gewenst kan de voltigeleider kijken of deelname aan een reguliere voltige wedstrijd mogelijk. Of er kan in samenwerking met andere FPG maneges, die ook voltige aanbieden, een wedstrijd georganiseerd worden.
Voltige met een (ortho)pedagogisch of psychotherapeutisch doel
Voltigeren wordt ook wel gebruikt in een orthopedagogische of psychotherapeutische behandeling. De nadruk ligt daarbij op de individuele doelen zoals bijvoorbeeld sociale contacten bevorderen en niet in het echt leren voltigeren. Er wordt gewerkt met standaardoefeningen, fantasieoefeningen en spelletjes. De functie van het paard is die van motivator, sportpartner, communicatiepartner, model of spelpartner. Dit is heel specifiek en mag alleen worden aangeboden door orthopedagogen of psychotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in het gebruik van het paard in hun therapie. Zie hier voor meer informatie over paardentherapie/coaching.