Mogelijkheden met paarden voor mensen met een beperking

Paardrijden

Voor mensen met een beperking is het gelukkig heel vaak mogelijk om paard te rijden. Bij een aantal beperkingen kan er gereden worden in een reguliere les bij een manege. Echter dit kan niet altijd, juist vanwege de beperking. Als je niet kunt rijden in een reguliere manege kun je bijna altijd terecht bij een van de FPG-leden, zie hier waar je terecht kunt. De FPG leden hebben de mogelijkheid ruiters extra te ondersteunen, o.a met geschikte hulpmiddelen bij op- en afstappen, aangepast harnachement, extra begeleiding en paarden die geselecteerd zijn voor dit doel.

Intake

Als je wilt gaan paardrijden vind er een intake gesprek plaats met een Instructeur paardrijden gehandicapten. Samen met jou en eventueel je ouders/ begeleider wordt besproken wat jou mogelijkheden en beperkingen zijn. Na aanleiding va dit gesprek wordt bepaald in welke les jij kunt komen rijden, welk paard het beste bij je past en welke hulpmiddelen en extra begeleiding je eventueel nodig hebt. Op deze manier kan een FPG lid veilige, verantwoorde en leuke paardrijlessen geven.

Belevingsgericht paardrijden

Als je een ernstige verstandelijke beperking of een meervoudige beperking hebt, is het vaak ook mogelijk om paard te rijden. Het doel is dan niet om echt te leren paardrijden, maar om het paard rijden te beleven. De ruiter ervaart de bewegingen van het paard tijdens het rijden en ruikt de “paarden”geur en andere omgevingsgeuren en geluiden. Deze ruiters genieten op hun eigen manier heel erg van het paardrijden.

Therapeutisch paardrijden:

Tijdens het therapeutisch paardrijden is het leren paardrijden niet het doel, maar het verbeteren van het lichamelijk functioneren. Tijdens het therapeutisch paardrijden is er overleg geweest met een fysiotherapeut en wordt vaak gebruik gemaakt van een aangepast harnachement. Aan de hand van het overleg met de fysiotherapeut wordt bepaald hoe en waar aan gewerkt wordt zoals bijvoorbeeld het verbeteren van het rompbalans of het verbeteren van het evenwicht. 

Recreatief Paardrijden

Voor de meeste ruiters met een beperking is het paardrijden een leuke hobby, waar zij elke week naar uit kijken. Afhankelijk van de mogelijkheden van de manege en de ruiter wordt er individueel of in een groep paard gereden. Tijdens de paardrijlessen leren de ruiters passend bij hun mogelijkheden en wensen paardrijden. De lessen kunnen op de volgende manieren ingevuld worden:

  • Er kan in de binnen of buitenbak gereden worden. De ruiters leren hoe ze een paard moeten sturen, harder of zachter moeten laten lopen en zij leren manege figuren te rijden zoals afwenden en een gebroken lijn, etc.
  • Tijdens de lessen kunnen er soms ook spellen gedaan worden, zoals slalom met een ring, speciale stoelendans, spelparcours gereden worden etc. Het doen van een spel is een leuke afwisseling en een andere manier om bijvoorbeeld te oefenen met stilstaan of je zit te verbeteren,
  • Als dit mogelijk is worden er buitenritten gemaakt. De ruiters rijden dan op de weg en/ of in het bos, uiteraard indien nodig met extra begeleiding omdat veiligheid belangrijk is. Het is heel erg fijn om met het paard in het bos te kunnen rijden.

    IMG 64882
    IMG 64883
    IMG 64884
    IMG 64885

Wedstrijd Paardrijden

Als je al een tijdje paardrijd vind je het misschien leuk om eens deel te nemen aan een wedstrijd. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Bij de meeste FPG leden wordt er jaarlijks een wedstrijd of proeven dag georganiseerd voor de ruiters.
  • Een aantal FPG leden organiseren samen ook soms wedstrijden, zoals de landdag in het oosten van Nederland of de G wedstrijd in Berlicum. Als de organisatie waar jij rijdt deelneemt, kun jij misschien ook wel deelnemen.
  • Elk jaar organiseert het SRG weekend een wedstrijd weekend voor ruiters met een beperking. Hier kun je samen met de organisatie waar je paardrijd deel nemen.
  • Om het jaar vinden de Special Olympics plaats. Dit zijn de Nationale Olympische spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Er worden dan vele sporten gedaan waaronder paardrijden. Hier kun je alleen samen met je organisatie en instructeur aan deel nemen.
  • Op de manege waar je rijdt worden misschien ook wel wedstrijden georganiseerd voor FNRS ( manege) ruiters, mogelijk dat je hier ook aan deel kunt nemen.
  • Als je een lichamelijke beperking hebt en je een eigen paard hebt of deze kunt huren van de manege of iemand anders, kun je ook deel nemen aan para dressuurwedstrijden. Afhankelijk van je beperking wordt je dan ingedeeld in een Grade en rij je wedstrijden tegen ruiters met vergelijkbare beperking. Deze wedstrijden worden georganiseerd door de KNHS, zie hier voor meer informatie.

Afdrukken

Agenda

Agenda

Bekijk onze Agenda

Lees meer....

FPG maneges

FPG maneges

Vind hier een overzicht van alle lidstichtigen aangesloten bij de FPG

Lees meer....

Opleiding

Opleiding

Hoe word je Instructeur Paardrijden Gehandicapten?

Lees meer....

Kennissite

Kennissite

Als FPG lid kunt u gebruik maken van onze kennissite.

Lees meer....

Contact

Secretariaat Vereniging FPG
p/a Jean Louis Pisuisselaan 16
1948 AH Beverwijk
Tel. 06-46745415
info@verenigingfpg.nl
 
cbf logo federation

Inloggen

Als lid van de FPG krijgt u een inlogaccount. Deze is geschikt voor het forum en voor de kennissite.