Paardrijden als therapie

Paardentherapie / coaching

Er zijn veel verschillende vormen van therapie/begeleiding/coaching met paarden. Deze drie vormen verschillen van werkwijze. Onderstaand een kleine uitleg.

Paardentherapie:

Dit wordt gegeven door een therapeut. Bijvoorbeeld een orthopedagoog. Binnen deze therapie zijn er verschillende werkvormen. Deels afhankelijk van de scholing van de therapeut. Een ding is het zelfde. Het paard wordt ingezet als middel, maar het paard is niet de therapeut. Therapie is een behandeling. Afhankelijk van de scholing van de therapeut en of het via een zorginstelling gegeven wordt kan het door een zorgverzekeraar vergoed worden. Omdat paardentherapie in Nederland (nog) niet wetenschappelijk is bewezen zit dit (nog) niet in het verzekeringspakket.

Paardentherapie kan ook met een fysiotherapeut, dan heet het therapeutisch paardrijden, klik hier voor meer informatie.

Begeleiding met paarden:

Dit wordt gegeven door iemand met een MBO niveau 4 of HBO geschoolde opleiding zowel op het gebied van zorg als het gebied van paarden. Ook voor begeleiding worden er doelen vastgesteld waar aan gewerkt wordt. Doelen kunnen zijn: ontlasting van het gezin, sociale zelfredzaamheid, oefenen van sociale vaardigheden, zelfvertrouwen etc. Begeleiding met paarden wordt veel ingezet bij kinderen met autisme, adhd en andere psychische stoornissen. Leren paardrijden kan nooit een doel zijn van therapie of begeleiding. Hoogstens een middel om tot een ingezet doel te komen. Afhankelijk van de gemeente, opleiding begeleider, of zorgkantoor wordt in de meeste gevallen begeleiding met paarden vergoed met een PGB. Als een begeleider een contract heeft met de gemeente of zorgkantoor kan het ook onder ZIN (zorg in natura) vallen.

Coachen met paarden:

Dit wordt gegeven door een coach met kennis en ervaring met paarden. Een coach werkt veelal naast het paard. Ook in de coachting zijn er verschillende werkvormen. De meest geziene werkvorm is de spiegel die het paard geeft op basis van je lichaamstaal. Coaching met paarden kan antwoord geven op bijvoorbeeld levensvragen. Waar sta ik en waar wil ik naar toe. Hoe weet ik wat ik wil of voel. Coaching wordt veel ingezet bij volwassenen, bedrijven, managers maar is ook zeker geschikt voor kinderen. Een coach is geen therapeut.

Wetenschappelijk onderzoek

Op alle gebieden wordt er gezocht naar een manier om de positieve effecten van paardentherapie/coaching wetenschappelijk te onderzoeken en bewijzen. Om deze onderzoeken plaats te kunnen laten vinden is onder andere veel geld nodig. Mocht u hier een bijdrage aan kunnen leveren of ideeën voor hebben, kunt u contact opnemen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Beroepsvereniging

Omdat de verschillende vormen van werken en daarbinnen verschillende werkwijzen zijn is het tot nu toe nog niet gelukt om een beroepsvereniging op te starten.  Op dit moment zijn er gesprekken gaande over een beroepsvereniging. Er is namelijk wel behoefte aan een vereniging die de belangen kan behartigen van alle partijen. Heb je ideeën hierover of wil je bijdragen aan een beroepsvereniging, dan horen wij het graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Afdrukken

Agenda

Agenda

Bekijk onze Agenda

Lees meer....

FPG maneges

FPG maneges

Vind hier een overzicht van alle lidstichtigen aangesloten bij de FPG

Lees meer....

Opleiding

Opleiding

Hoe word je Instructeur Paardrijden Gehandicapten?

Lees meer....

Kennissite

Kennissite

Als FPG lid kunt u gebruik maken van onze kennissite.

Lees meer....

Contact

Secretariaat Vereniging FPG
p/a Jean Louis Pisuisselaan 16
1948 AH Beverwijk
Tel. 06-46745415
info@verenigingfpg.nl
 
cbf logo federation

Inloggen

Als lid van de FPG krijgt u een inlogaccount. Deze is geschikt voor het forum en voor de kennissite.