Federatie Paardrijden Gehandicapten

De Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG) is sinds 1967 de overkoepelende organisatie van bijna 60 stichtingen en verenigingen in Nederland. De leden bieden op non profit basis paardrijden, voltige, mennen, huifbedrijden, paardentherapie/coaching en kampen met paarden aan voor mensen met een beperking.  Een FPG lid heeft altijd een instructeur in dienst, die naast een instructeursopleiding ook de opleiding tot Instructeur Paardrijden Gehandicapten heeft behaald. De Instructeur Paardrijden Gehandicapten is opgeleid om veilige, verantwoorde, leerzame en leuke lessen te geven.

De belangrijkste taak van de FPG is het bevorderen van mogelijkheden tot paardrijden en andere activiteiten met paarden voor mensen met een beperking. Deze taak geven wij vorm door onder andere vragen te beantwoorden, kennis en informatie te delen en studiedagen te organiseren voor onze leden.

Wij vinden het erg fijn en zijn er trots op dat, H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden de beschermvrouwe is van de FPG.

De FPG is aangesloten bij de Federation Riding for the Disabled International (FRDI). Deze is opgericht in 1980 en onderhoudt wereldwijd contact met organisaties die aangepast paardrijden en therapeutische activiteiten met paarden aanbieden. De FRDI doet dit door input te geven voor opleidingen en trainingen, verspreiding van actuele wetenschappelijke informatie en het organiseren van een wereldcongres dat iedere drie jaar plaatsvindt ( HETI congres). 

De FPG vindt het belangrijk om, daar waar nodig, samen te werken met de KNHS, zoals met de opleiding voor Instructeur Paardrijden Gehandicapten.

 

Download film (243mb.)

"Juist met een beperking is het fijn om paard te rijden", legt instructrice Maureen Raben uit. "Het geeft een gevoel van vrijheid en is een onbelaste manier van bewegen". Para-dressuurruiter Estée Gerritsen, lid van het Rabo Talententeam 2016, vult aan: "Ik ben er lichamelijk door op vooruit gegaan. Vroeger kon ik net zitten, nu kan ik op een paard blijven zitten". Vrijwel iedereen met een beperking kan aan paardensport doen. Bij paardrijden gebruik je bijna alle spiergroepen én het is een sociale sport, waarbij de omgang met paarden en pony's centraal staat. Of je nu een lichamelijke, visuele, verstandelijke, een lichte of zware beperking hebt: afhankelijk van de aard van de beperking zijn er verschillende aanpassingen en hulpmiddelen mogelijk.

Tags: federatie, paardrijden, gehandicapten, FPG, beperking, veilig, paardrijlessen, sport, recreatie, therapie

Afdrukken

Agenda

Agenda

Bekijk onze Agenda

Lees meer....

FPG maneges

FPG maneges

Vind hier een overzicht van alle lidstichtigen aangesloten bij de FPG

Lees meer....

Opleiding

Opleiding

Hoe word je Instructeur Paardrijden Gehandicapten?

Lees meer....

Kennissite

Kennissite

Als FPG lid kunt u gebruik maken van onze kennissite.

Lees meer....

Contact

Secretariaat Vereniging FPG
p/a Jean Louis Pisuisselaan 16
1948 AH Beverwijk
Tel. 06-46745415
info@verenigingfpg.nl
 
cbf logo federation

Inloggen

Als lid van de FPG krijgt u een inlogaccount. Deze is geschikt voor het forum en voor de kennissite.